Monday, February 7, 2011

Cari kerja!!


Bahagian IV (da, da... ni yang last da..)

selesai present, kitorang kene syarah sket ngan penemudugas itu.. kate kalu nk cri kerja, kene la prepare.. ni mcm saje2 je dtg, xtau ape... nk je ak ckp kat penemudugas tu yg ak siap hafal nm pengerusi, naib pengerusi, carta organisasi syarikat, dan history dia.. tu blom lg psl gomen2, rancangan malaysia ke-9 sume tu.. ak sure bdk group ak pon sume mcm tu, cume kebetulan kene topik yg x study je.. ak nasib baik penah blaja dulu..

next, introduce diri.. slot ni kene fully in English.. ak ingat seblom msuk bilik ni, ade sorang budak group ak kate jgn sesape saje2 nk speaking atau wat klua perkataan omputih pon.. ni da bukan saje2 da ni, da wajib da speaking.. prap prap prap diorang speaking... tp brader yg suh jgn speaking tu blasah ckp bm gak... brani dan gagah sguh beliau.. wa salute lu.. sume ckp nm ape, famili bape org, blaja kat mn, kerja kat mn dlu, wat pe skang.. mcm tau2 je diorng ni kene speaking, ayat skrip.. ade la lam 3 minit sorang.. ak dok ralit hafal bnda2 psl kompeni ni, x sempat nk pk skrip2 sume.. cume ade la ak blatih soal jwb ngan ayah ak sket sbb dlu dia pon dlu ade temuduga org..

time ak, ak pon ckp la nm ak, tapi tiba2 nebes lak ase, tros skip blaja kat mn n jurusan ape yg ak amek.. pastu nk patah blk famili ak ade bape org mcm x releven je.. tp seb baek penemuduga tu tnya ak soklan psl HND ak.. dia x familiar sgt ngan qualification ak tu, tp ade sorng lg penemuduga tu tau, n eksplen kat member dia.. ckp psl program dri UK sume.. group ak mcm impress sgt je bila dgr UK tu n tersandar tros.. padahal blaja kat Malaysia gak, bkn special ape pon.. kekkekeke... pastu dia tnya psl blaja mcm mn kat kolej, asignment wat camne, lam english ke sume, lecturer ade yg foreigner ke.. bla bla bla.. ak cite la prap prap prap.. pastu bila penemuduga yg dok eye ak tu gtau CGPA ak brape kat penemuduga yg lain, ketua penemuduga tu tnya ak wat pe ak nk kerja kat sni, elok sambung blaja je.. kalu ak nk cite, mcm pjg je perdebatan ak ngan pkck tu.. ak kasi hujah, dia patah.. dia kasi hujah, ak patah... lame plak ak sorang kene soal... tp last2 dia kate ikot ak la nk wat ape, tp dia sarankan ak smbg blaja n nnti bila da graduate, dtg blk kat kompeni dia.. nk je ak ckp kalu dia nk taja ak blaja n secure position ak nnti kat kompeni ni, leh jgk.. apepon, pastu interview kitorang pon abes la... hoye, hoye...

time nk blk tu, ak bg la blk pas ak tu kat jaga tu.. rupa2nya mn ade kene amek pas, ak sorang je gatal2 amek pas.. patut la ak snng je klua masuk sepjg dok kat bgnn tu n dpt full access.. kekekeke...

overall, ianya satu temuduga yg sukses bg ak.. byk yg ak blaja drp pengalaman pertama ni n semuga temuduga2 seterusnya ak leh improve lg n lebih bersedia tuk hadapi bkn shj penemuduga tu, tp the whole process... hehehhe..

haa, bg yg xtau result interview ak tu, ak gtau je la... ak x dpt pon jwtn asisstant engineer yg ak apply tu, tp x kisah la.. ade la frust sket, tp byk lega sebenarnya.. mmg ak nk kerja tu, tp mainly bukan sbb ak 'nk kerja' tu sgt2, nk kerja lam industri tu atau sebginya, tp just ego ak nk tau setakat mn kemampuan ak, taraf ak setakat mn n sama ade ak pon leh jd mcm ayh ak, g interview skali tros dpt kerja.. sbb tu lah ak ase ak mmg x lyk dpt kerja tu n better tuk org lain yg dpt.. diorang lebeh layak n memerlukan kerja tu.. so, kilaja baek2 maaa..


slip keputusan dari bibir ikan...

1 comment:

ainiee said...

puhh mencabar gak tu. siap kene suruh present in team. tp alhamdulillah it all went well for u. :)

actually. company ape tu yg ko dok hapal die pune board director organisasi tah ape2 sume tu? hahah