Monday, May 11, 2009

Oka-sama no Dei

Smlm Hari Mak-mak...

Ak wish kat mak ak sjk mgu lps agi sbb time tu lah ak blk Kelantan... Sempat ah ak ngan adek bradek ak tapaukan kain baju kurung satu tuk mak ak... Kain stail batik2... Kitorng 3 bradek pon bli gak tuk kitorng ngan stail yg same.. (cume kaler je lelain) N kain2 tersebut dinmkan "Kain 4 branak"... nnti bile pki, sah2 nmpk cam kumpulan boria... Tak pon kumpulan marhaban... Hepi gak ah mak ak sbb sblom ni kitorng slalu bli kain "3 bradek" je... Skang, leh la beliau join kumpulan 'marhaban' kitorng...

Marhaban ya, marhaban~

Bile ari mak-mak ni je, teringat lak time kecik2 dlu... Mak ak dlu, perghhh.... grg seh... Cubit-cubitan tanpa sengol-sengolan ni main2 je la... Ak curi2 mkn milo pon kene cubit... (mau x kene cubit, satu tin kot ak tibai) Kalu ak ade wat pecah pinggan ke, tros ak nanges pastu sembunyikan diri... Kalu mak ak tau, mmg nk kene ah.. Tp ape yg ak respek psl mak ak ni, die x pernah tmpr anak2 die atau pkl kat tempat2 yg x sepatutnye... Die just cubit je (bio la perit nk mampus)... Tu la nm nye bg pengajaran, bkn nk kasi lps geram... Mak2 laen ade je yg sepak trajang atau lempang anak2 die mcm la anak die tu kambeng... Mn nk dpt respek anak camtu? Pkl anak bkn ikot nafsu, ikot waras fikiran, nasihat saya kpd korng... X de la anak2 korng nnti nk sepak korng lak time korang tgh sdp2 mkn pizza... X pon bg korang mkn kaki time korang x nk bg duit wat diorng bli dadah...

Bile ak da meningkat remaja lak, mak ak da x cubit2 da... Sentuh pon x... Beliau just mrh2 n kasi lecture je memanjang... scr kuang asam nye leh la ak kate kan ianye sbgi berleter... Time tu mmg ah ase cam, "apa mak ak ni x sayang ak da ke? ak ni anak angkat ke? kalu ak lari dri umah, beliau nk cri x? kalu beliau cri, beliau nk cri smpi mn? ade x smpi kdi kat depan umah ni?" dll... tp bile ak da beso ni, br la ak pam nape mak ak da x cubit2 da tp kasi lecture je kat ak... Sbb mak ak ase ak da besa, x sesuai nk diajar ngan cara fizikal camtu, so, pendekatan scr mental tlh diaplikasikan... Meleter2 tu nk kasi ak pk... Betol ke ape yg ak wat, kalu ia betul nape ia btol, n kalu ia slh nape ia slh....

Skang ni umo ak da 20 thn... ak prasan mak ak pon da kurng mrh2 atau berleter da kat ak cam dlu wlpon ak ttp ade wat silap... Beliau bg nasihat je... Terpulang la kat ak nk pki ke tak... Maybe mak ase yg ak ni da beso... Pndi pk mn yg baek, mn yg brk... Kalu kasi ajar satu2 lg, tu da kire taraf bdk2 tepi jln mkn eskem la tu...

Sbb tu la ak syg gile mak ak.... N ak ase x de prsaan yg lg sial drp prsaan bile ade org kutuk mak ak... X kisah la die sape pon... Ak pon mmg anti gile kalu ade org yg x respek mak die.... Lyn mak mcm org gaji, ckp ksr2, lyn endah x endah... Pastu, nk mrh2, tacing2 lak ngan mak die... Eh, boleh blah la... Tak berkat idup ko smpi tua...

So, buat Umi, kekasih hati Abie, Abie akan slalu disamping Umi... (chewah, anak baek ni..) Tlg Umi bgon kalu Umi jth, peluk Umi kalu Umi sedeh, picit kaki Umi kalu Umi ase lenguh2, tlg siram pokok2 orkid kesygn Umi tu, tlg ttp pintu pagar kalu Umi kluo, n tlg ttp tv kalu umi tertido kat ruang tamu... (chewah lagii) N Abie akan ttp disamping Umi wlpn time Umi da x cam muka Abie n tanye, "Anak ni siapa?"... Tak pun, "Anak ni artis ke? Wah2... lawo nye muke..." (ye la.. ye la... soklan dua tu x logik....)

Slamat Hari Ibu, jantung ku...

P/s: Ak tuko ejaan nm ak dr Abi jd Abie... Ase cam Awie sket...

Bunga Carnation dari bibir ikan...

5 comments:

durianjawa-unnie said...

hahaha...agak syahdu baca entri kaw kali ni cik abie..haha..
tp yelah..mak kaw men senggol senggol aje..
xpe..
sygilah mak kaw yang satu itew..jgn jadi aku..
ade 2..
ase blur nak bahagi love sama rata..

Yeni said...

ko ske aa wt aku gelak2 time membaca. lgsg x ley nk set mode siyes. cis.
hahahaha.

Be-Fish said...

Unnie - mmg ak target nk kasi ko syahdu pon... x sngka lak jd... kagum ak ngan dri ak...

Yeni - sape suh ko siyes.. bkn nnti ade exam pon psl blog ak ni.. siyes2 time klas mr.madhan je ye... hahhaha

EaSt said...

wah..sempat ag ngumpat sir tu...ekekeke

Be-Fish said...

Ah, biasa... student baek slalu ingt kat lecturers diorang x kire tmpt n waktu... hehhehe